dinsdag 22 maart 2011

Elektronisch Patiënten Dossier: Landelijk, Regionaal of Persoonlijk

Globaal beschouwd hebben vrijwel alle zorginstellingen in de een of andere vorm en in meer of mindere mate het medisch dossier gedigitaliseerd. Lokaal binnen de eigen instelling is men met recht vaak fier op de resultaten. Echter het uitwisselen van patiëntengegevens tussen zorginstellingen komt maar moeilijk van de grond. De invoering van een L-EPD met landelijke uitwisseling van gegevens stuit in de Eerste kamer op veel bezwaren. De Eerste Kamer vreest voor schending van de privacy.

Zonde er is meer dan 300 miljoen geïnvesteerd in een L-EPD. Het alternatief zou zijn een regionaal EPD, R- EPD’s. Hoe groot is de regio Nederland eigenlijk? Enfin, nu dus ruim baan voor het regionale EPP. (R-EPD).  De gemiddelde gezondheidswerker erkent al lang, zij het soms tegen wil en dank, dat in de eigen instelling niet meer gewerkt kan worden zonder elektronische verslaglegging. En feit is dat vooral ziekenhuizen de komen tijd miljoenen gaan investeren in het EPD.

Wanneer is de eminece grise van de Nederlande politiek klaar met hun beraadslagingen en kunnen we eindelijk weer verder met het installeren, integreren en versterken van het EPD (lokaal, regionaal of landelijk). Hopelijk dan in versneld tempo om ‘zinvol gebruik’ mogelijk te maken en het algemeen nut eindelijke te kapitaliseren.

Naast het L-EPD, het R-EPD komt het Persoonlijk Medisch Dossier, het P-EPD internationaal meer in de belangstelling te staan. In de landen om ons heen wint zelfs aan wettelijke grondslag Een persoonlijk medisch dossier; eerst afgewezen door leveranciers en academici, wordt nu internationaal erkend als een levensvatbare methode. Een methode van overdracht van patiëntgegevens onder regie van de patiënt en in beheer van de patiënt door een patiënt die eindelijk de beschikking krijgt over zijn gegevens tot nu tot opgeslagen in zorginstellingen.

Het P-EPD is een welkome aanvulling op het lokale ziekenhuis brede EPD.  De mogelijkheden van veilige gegevensopslag, -transport en -overdracht zijn imens en maken dat een Persoonlijk Medisch Dossier binnen handbereik is. Bedrijven als Microsoft en Google hadden bieden HealthVault en Google Health aan, in diverse landen naar tevredenheid in gebruik en wettelijk erkend.
Maakt Nederland ook de stap richting een P-EPD?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten