dinsdag 8 maart 2011

Wie wil wat met web 2.0?

...en als je dat dan met web 2.0 wilt, wil je dat dan ook met gezondheid 2.0?
Volgens Wikipedia zijn de kenmerken van web 2.0

Doordat het web 2.0 online applicaties biedt, waar meerdere mensen tegelijkertijd aan kunnen werken, heeft het nieuwe mogelijkheden geschapen voor online samenwerking. Crowdsourcing en collective intelligence zijn termen die hiermee samenhangen. Een wiki, zoals Wikipedia, is een voorbeeld van een dergelijke online applicatie waar een groot aantal mensen samen aan een product werkt.

Betrouwbaarheidsimplicaties
Door de opkomst van user generated content is het belangrijker dan ooit dat consumenten van informatie getraind worden in het beoordelen van de betrouwbaarheid van die informatie in het licht van het doel waarvoor die informatie gebruikt wordt.
Voor een hobbyist die informatie zoekt over zijn favoriete tijdverdrijf kan Wikipedia een uitstekende bron zijn, maar het behoeft geen betoog dat bijvoorbeeld een arts zijn beslissingen nooit mag baseren op informatie die van een anonieme internetter zonder enige kennis van zaken afkomstig kan zijn.
Ook voor nieuwsfeiten die via bijvoorbeeld Twitter wereldkundig gemaakt worden geldt .... "één bron is géén bron".
Identity 2.0
Door toename van het aantal interactieve sites, blijkt het aanmelden voor sommige eindgebruikers een knelpunt te worden. Overal een aparte digitale identiteit bijhouden wordt door sommige gebruikers als onpraktisch ervaren. Identity 2.0 poogt hierbij te helpen door middels een enkele log-in de gebruiker toe te staan op meerdere gekoppelde websites tegelijk in te loggen. Tegenstanders waarschuwen voor de gevaren van het onderbrengen van (toegang tot) al deze gegevens bij een enkele partij. OpenID en Windows CardSpace zijn voorbeelden van dergelijke diensten.
Bron Wikipedia

In een serie van vier blogs zullen we Gezondheid 2.0 steeds doorlichten vanuit het perspectief een van de vier partijen die in het rapport van de RVZ worden benoemd.
1.Burgers en patienten
2.zorgaanbieders
3.zorgverzekeraars
4.overheid

Geen opmerkingen:

Een reactie posten