maandag 14 maart 2011

(Re)shaping de gezondheidszorg; 5 trends die leiden naar gezondheidszorg 2.0

De gezondheidszorg is sterk in beweging. We zijn op weg naar gezondheid 2.0. Wij volgen voor u de trends. Het toenemend gebruik van internet in de zorg en de toegenomen mogelijkheden om informatie uit te wisselen gaan de praktijkvoering  van alle klinieken drastisch verbeteren. Onze zorgmodellen zullen hierdoor veranderen. De trends die we zien zullen we in een tweetal blogs aan u voorleggen. We nodigen u uit om met ons hierover van gedachten te wisselen.

1) E-macht aan de patiënt — Patiënten nemen een grotere, meer actieve rol in het beheer van hun eigen welzijn en gezondheid. In deze nieuwe wereld is de patiënt in de praktijk meer verantwoordelijk voor zijn of haar zorgmanagement. In de 'gedeelde zorg' tussen patiënt en dienstverlener zullen zij het doel voor welzijn en gezondheid samen definiëren, een plan opstellen en de middelen die daarvoor nodig zijn vergaren.

2) Snellere diagnostiek — door een snellere diagnose nemen de opties voor succesvolle behandeling toe, de patiënt is eerder beter. Diagnostiek begint bij de patiënt - een persoon die weet wanneer hij of zij iets mankeert. Voor de patiënt staan nu al, specifiek voor niet-clinici geschreven, hele bibliotheken klaar.
Veel mensen beginnen op het Internet te kijken. Nederland is koploper met het aantal medische sites.

3) Hightech genezing — nieuwe technologieën dragen sterk bij aan betere resultaten in de gezondheidszorg, de toename van de levensverwachting en een verbeterde kwaliteit van leven. De wetenschappelijke vooruitgang van de geneeskunde zal in combinatie met technologische innovaties leiden tot nieuwe behandelingen met en biomedische mogelijkheden.

4) Middelen: meer, maar verschillende — Om het enorme scala van mogelijkheden en middelen goed met elkaar te verbinden zullen nieuwe spelers het domein van de gezondheidszorg betreden. Er zijn nieuwe zorgmodellen komen die nodig zijn voor ‘Zorg op afstand. Devices, tablets en apps, vullen de medische databases en verbeteren de gezondheidszorg.

5) Een wereldwijd gezondheidszorgsysteem — Meer informatie, door het internet meer sneller en beter met elkaar verbonden, leidt zeker tot betere zorg en beter onderzoek. Het aantal landen waar het elektronisch patiënten dossier is ingevoerd of in de nabije toekomst wordt ingevoerd neemt snel toe. Er ontstaat een overvloed aan gegevens en de informatie groeit explosief. Een gezondheidszorg die door het internet beter met elkaar is verbonden maakt het mogelijk dat de gegevens beter worden gebruikt en dat is in het belang van ons allemaal.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten