donderdag 14 april 2011

Videoconferencing op de Intensive Care: de Tele-IC een nieuw fenomeen?

Intensive care units vertegenwoordigen een belangrijk onderdeel van de gezondheidszorg in Nederlandse ziekenhuizen. De meeste kwetsbare, ziekste en oudste patiënten worden er behandeld.
Circa een van de acht oudere volwassenen sterft in een ICU.  Zorg 2.0 en vooral de Tele-geneeskunde blijft streven naar verbetering en maakt de gezondheidszorg toegankelijker voor mensen op zie afstand, geïsoleerde of medisch kwetsbaar zijn. De patiënten op de Intensive Care ontvangen kostbare zorg. De vraag voor Intensive Care diensten zal naar verwachting de komende jaren snel groeien vanwege de vergrijzing. De adequate behandelings van deze ernstig zieke patiënten is afhankelijk van een aantal factoren, zoals het aantal hoog opgeleide Intensive Care artsen, (bekend als intensivisten).
Op dit punt maakt videoconferencing de gezondheidszorg weer een stuk efficiënter. In Nederland hebben het OLVG en het Zuiderzeeziekenhuis de primeur te pakken. Een geweldige ontwikkeling die opschaling verdient. San Diego State University beschikt over Tele-IC’s. Een intensivist en vier verpleegkundigen werken samen in één commandocentrum kunnen toezien op de zorg van maximaal 75 patiënten in IC’s op afstand.

Deze clinici worden geholpen door "slimme" databases die klinische gegevens van patiënten bijhouden en de lokale artsen waarschuwen wanneer een negatieve trend zich inzet of wanneer een wijziging in behandeling conform protocol noodzakelijk is. De lokale artsen en verpleegkundigen bieden directe zorg aan ic-patiënten. Een studie in 2007 door Massachusetts Collaborative technologie en het Instituut van New England gezondheidszorg meldt dat Tele-IC's levens redt. De studie wijst op de voordelen van Tele-IC's;  dalende sterfte, korter IC verblijf, investeringskosten in minder dan een jaar terugverdient. Inrichten van Tele-IC’s  voorkomt dat een aanzienlijk deel van de patiënten moet worden overgedragen aan academische ziekenhuizen. Kunnen deze patiënten in perifere ziekenhuizen worden behandeld zal dat een gunstige uitwerking hebben op de kosten van deze zorg.
Naast de Tele-IC stijgt het aantal toepassingen voor deze technologie. De zorg coördinatie van de patiënt die thuis wordt verpleegd. Centra voor zorg coördinatie kunnen diensten leveren aan ruim 100 patiënten per dag. Hoewel deze diensten nog niet volwassen zijn, zal het slechts een kwestie van tijd voordat technologie breed zal worden toegepast.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten