vrijdag 6 mei 2011

Teledermatologie: Egypte maakt een stap voorwaarts

In Egypte gebruiken de dermatologen als eerste bij wijze van proef het 3 G mobiele netwerk om de conditie van de huid op afstand te beoordelen. Dit programma werd onlangs gelanceerd door de overheid en de particuliere sector. Betrokken bij het initiatief waren van Qualcomm Wireless, Mobinil, een van toonaangevende mobiele operators, ClickDiagnostics, het Egyptische ministerie van gezondheid en het ministerie van communicatie en informatie technologie.

In Nederland wordt deze service al een aantal jaren aangeboden door KSYOS. Meer structurele financiering voor deze service wordt nu bepleit in het programma EhealthNu:  een gezamenlijk initiatief van bedrijfsleven, Ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport en de zorgverzekeraars.
 
Het principe teledermatologie is bekend. Artsen maken foto’s van de conditie van de huid, ze beschrijven de symptomen van de patiĆ«nt in tekstformaat en deze informatie wordt verstuurd over het internet.  Uniek van de proef in Egypte is dat voor het eerst 3 G-draadloze mobiele apparuur wordt ingezet en dat de informatie wordt verzonden over het 3 G HSPA mobiele breedband netwerk.  De proef in Egypte vergelijkt de diagnose die ter plaatse wordt gemaakt met de de diagnose van de specialist op afstand. In 82,2 procent van de onderzochte gevallen is er volledige overstemming over de diagnose. 

Teledermatologie wordt wereldwijd toegepast. Maar nog steeds niet optimaal. Net als de meeste telemedicine toepassingen heeft ook teledermatologie een imago dat het omslachtig is in gebruik en lastig is te implementeren, dat structurele financiering nog niet is geregeld.
Ook zou een van de oorzaken zijn de eisen die we stellen aan een veilige internetconnectiviteit en  aan de medishe apparatuur aan de processen van informatieverwerking.  Dat alles zou grootschalig gebruik kostbaar maken.


Echter de proef in Egypte toont aan dat functionaliteit van dezelfde kwaliteit beschikbaar blijft, met kleinere, minder dure en draagbare apparaten. En dat op een 3 G-netwerk met hoge bandbreedte  om de hoge-resolutie foto's te kunnen verzenden.

Ook in Europa wordt het internet verbeterd. Vandaag heeft Eurocommissaris Neelie Kroes, verantwoordelijk voor de Europese Digitale Agenda, het startsein gegeven voor acht projecten waaraan in ieder geval 41 miljoen wordt uitgegeven. Zij stelt dat het huidige vaste internet geen toekomst meer heeft. Daarom worden er in de nabije toekomst 600 miljoen euro in mobiel internet gestoken. Doel is om binnen 5 jaar een nieuwe infrastructuur aan te leggen. Neelie Kroes zei: “Wij staan pas aan het begin van het internettijdperk.”
Telemedicine kan dankbaar gebruik maken van deze state-of-the-art netwerken. Ze voegen kwaliteit toe aan Zorg 2.0. Door telemedicine toepassingen in deze richting verder te ontwikkelen en door de technologie te koppelen aan een verbetering in het zorgproces worden weer stappen voorwaarts gezet.  Dat moet welhaast leiden tot kostenbesparing en verbetering van de diagnostische kwaliteit. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten